Programma Lidwina in Concert

Zaterdag 10 november Orkest Zuid met Et Expecto bij Lidwina in concert

Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. Orkest Zuid herdenkt deze gebeurtenis met de uitvoering van het bijzondere werk van Messiaens orkestwerk Et Exspecto. Het was de wens van Messiaen om het alleen in kerken uit te voeren. Op zaterdagavond 10 november kunt u in de Lidwinakerk naar dit bijzondere concert komen luisteren.

Op het programma een inleiding over Messiaen en de beide wereldoorlogen door Hans Strootman. Aansluitend zal het concert beginnen. Het concert bestaat uit de volgende delen:
- Eden, wereld première van een nieuwe compositie - Matthias van Nispen tot Pannerden 
- Abime des oiseaux uit Quatuor pour la fin du temps  -  Olivier Messiaen 
Soliste , Wendy Lagerweij.  klarinet   
- Et exspecto  resurrectionem mortuorum  - Olivier Messiaen  

Messiaen en de beide wereldoorlogen
Als je bijna de hele twintigste eeuw geleefd hebt, is het niet te verwonderen dat de beide wereldoorlogen een grote impact op je leven hebben gehad. Dat gold zeker voor Olivier Messiaen. Zijn vader en diens beide broers waren actief in de Grande Guerre, terwijl hij met moeder en broertje naar een veilige plek moest, ver van het strijdgewoel. Vader keerde terug, maar beide broers kwamen om. Er was na die vreselijke oorlog in vrijwel elk gezin in Frankrijk wel een familielid te betreuren.
Nauwelijks bijgekomen van deze klap werd de de Franse economie zwaar getroffen door de beurscrisis en volgde daarop snel de tweede wereldoorlog waarin Messiaen zelf actief betrokken werd. Zijn geloof in God en in zichzelf vormden een combinatie om het vol te houden en de muziek te componeren die daar niet alleen van getuigt maar ook recht aan doet.

Nieuwe compositie: Eden
Orkest Zuid heeft inmiddels een traditie ontwikkeld om regelmatig compositieopdrachten te verlenen aan jonge componisten. Voor deze gelegenheid is opdracht gegeven aan Matthias van Nispen tot Pannerden. Hij heeft op geheel eigen wijze het muzikale en religieuze karakter van Et Exspecto vertaald naar een nieuwe compositie “Eden”. Het werk is geschreven in dezelfde sfeer en voor dezelfde bezetting als Et Exspecto Resurrectionem Mortuorum van Oliver Messiaen. Het muziekstuk baseert zich op een aantal passages uit de “genesis”. Het werk bevat 4 aaneengesloten delen: “in den beginne”, “Eden”, de zondeval en ‘een schreeuw om hoop uit de diepte”. Te horen zijn 6 hoofdmotieven die allemaal een onderdeel van het verhaal symboliseren: “het Goede”, “de Schepper”, de Verleiding”, “Adam”, “Eva”, en “het Kwade”.

Het aangrijpende Abime des Oiseaux voor klarinetsolo uit het Quatuor pour la fin du temps (kwartet voor het einde der tijden ) geplaatst. Messiaen componeerde dit in krijgsgevangenschap. De première vond plaats voor vijfduizend Franse krijgsgevangenen. Olivier Messiaen zei later over deze uitvoering: ’Nooit is er met meer aandacht en begrip naar mijn muziek geluisterd.'

Et Exspecto Resurrectionem Mortuorum (1964) was een opdracht van overheidswege ter nagedachtenis van de doden van de beide wereldoorlogen. Kennelijk bevond Messiaen zich in de positie om de opdracht geheel naar eigen hand te zetten. Zijn muziek werd namelijk geen requiem, maar een glorieuze verheerlijking van het eeuwige leven volgens de leer van de katholieke kerk. Juist het glorieuze aspect is misschien nog wel eigenzinniger dan het katholieke aspect. Voor dit moment van nationale rouw had droevige muziek immers voor de hand gelegen. Messiaen had echter (ook volgens eigen zeggen) niet zo’n talent voor droevige muziek, hij was nu juist een componist van extase, kleur en vogelzang. Et Exspecto is een belangrijk werk, omdat het ergens de overgang markeert van een experimentele fase naar een ietwat toegankelijker soort muziek.

Kom ook luisteren naar dit historische concert. Iedereen is van harte welkom. Het concert begint om 19.30 en duurt ongeveer een uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Na afloop kunt een met ons een kopje koffie/thee blijven drinken. De entree en de koffie en thee zijn gratis. Bij de uitgang is een collecte ter bestrijding van de onkosten. Wij zien u graag op 10 november!


 

 

 

 Meedoen?

Wil je het publiek graag verrassen met je talenten, kom je uit de regio en denk je op een goed niveau een uur lang mooie muziek te kunnen verzorgen? We zoeken met name naar instrumentale ensembles.  Neem contact met ons op via het contactformulier!