Programma Lidwina in Concert

Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen
Gustav Mahler – Symfonie nr. 1 in D grote terts
1. Langsam, schleppend; Immer sehr gemächlich
2. Blumine
2. Kräftig bewegt, doch nicht zu schnell

3. Feierlich und gemessen, ohne zu schleppen

4. Stürmisch bewegt

Ooit een zonsopgang in de natuur gehoord? Mahlers Eerste symfonie begint ermee. Liefde, bitterzoet verdriet, dood en overwinning; zo ongeveer alle menselijke emoties komen aan bod in deze weergaloze orkestmuziek.
“Componeren is als het spelen met blokken, waarbij steeds nieuwe gebouwen worden gemaakt, gebruikmakend van dezelfde blokken. Inderdaad, deze blokken liggen al vanaf de kindertijd klaar, de enige tijd die bedoeld is om ze te verzamelen”. Deze woorden die Gustav Mahler aan zijn goede vriendin Natalie Bauer-Lechner schreef, zijn zeker van toepassing op het ontstaan van zijn Eerste Symfonie. De militaire muziek die klonk vanuit de kazerne in de provincieplaats Iglau waar hij opgroeide, de vogelgeluiden uit de bossen waar zijn vader hem mee naar toe nam, klezmer – de traditionele joodse muziek – en eerder gecomponeerde liederen, zijn allemaal elementen die Mahler gebruikt in deze symfonie.
Vanavond speelt het PSO de ‘originele’ versie van Mahler, inclusief het later geschrapte deel ‘Blumine’.

Philips Symfonie Orkest
In ruim 85 jaar is het Philips Symfonie Orkest (PSO) uitgegroeid van een groepje musicerende Philipscollega’s tot één van de grootste en bekendste symfonieorkesten van Nederland. De meer dan 90 leden bestaan uit gevorderde amateurs en beroepsmusici uit Eindhoven en daarbuiten, en wat zij delen is een diepe passie voor klassieke muziek. Het orkest speelt vijf verschillende programma’s per jaar op hoog niveau in topzalen zoals het Muziekgebouw in Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam.

Jules van Hessen

Al 30 jaar staat het PSO onder de inspirerende leiding van chefdirigent Jules van Hessen. Hij begon destijds als een jonge ambitieuze dirigent, vastbesloten om het artistieke niveau verder omhoog te brengen - met succes. Inmiddels is de flamboyante Jules van Hessen een veelgevraagde dirigent en tv-persoonlijkheid in binnen- en buitenland. Van Hessen is niet alleen een meesterdirigent, hij is ook een meester in het aanvoelen van zijn publiek. Jules van Hessen maakt van elke concert een feestje!

 Meedoen?

Wil je het publiek graag verrassen met je talenten, kom je uit de regio en denk je op een goed niveau een uur lang mooie muziek te kunnen verzorgen? We zoeken met name naar instrumentale ensembles.  Neem contact met ons op via het contactformulier!